diumenge, 14 de març del 2010

El Hereje

http://es.wikipedia.org/wiki/Miguel_Delibeshttp://cvc.cervantes.es/actcult/delibes/obra/ratas.html
Dintre dels llibres que tinc a la petita biblioteca de casa , no us penseu que és una biblioteca com les que tenen els grans terratinents Anglesos amb la seva catifa  i moble bar , és un petit moble que la meva germana Montse em va deixar provisionalment per sempre , de l´IKEA i el qual vaig " tunejar "amb rodes a sota la base i reforçar amb escaires a cada cantonada gràcies a la poca  qualitat del producte que ens volen donar els Suecs , i que ocupa bona part d´ un pany de paret de la zona compartida de la primera planta del dúplex a on vivim. Doncs allà hi tinc tres llibres del malaurat escriptor Miguel Delibes , Cinco horas con Mario , Las Ratas , El Hereje . El hereje comprat al Círculo de Lectores i molt modern , Las Ratas i Cinco horas con Mario , comprats a La Cuesta del Jardín Botánico a Madrid de segona mà .  
Jo no seré dels que entrarà analitzar la seva carrera literària i la seva vinculació amb elements del règim anterior , està documentat que es va enrolar a la Marina per part de l´ exèrcit nacional l´ any 1938 , però si que el defensaré com a literat extraordinari i com un gra d´ aquells que et surt al cul i que no el pots eliminar per molt que el rebentis una i una altre vegada ha anat escrivint històries pòstumes que algú no volia acabar traduint o entenent amb el seu missatge clar i entenedor , com a Los Santos Inocentes o a Las Ratas  . Per tant , si partim que estant a un dels costats   el senyor Miguel Delibes va relatar la cruesa d´ una Castella de la post guerra que molts dels nens que ara van a l´ escola , haurien de tenir com a exemple a no tornar a succeir , i una Espanya que molts han volgut tapar amb llençols blancs i roses  . 
Mai m´ hagués imaginat que la caça de rates sigués una font d´ ingressos per una família , i el relat de Miguel Delibes és comprovat i coneixedor del personatge de primera mà a Las Ratas .
Així doncs , també em va sorprendre que parlés de la mort amb una naturalitat insultant en una entrevista feta pel diari ABC en el seu moment , i així entendre´l una mica més en el seu llibre El Hereje .
Bé , crec , que que per als que en poca o molta mesura ens agrada llegir una mica , i fins i tot com a exercici de total obertura cap a la cultura pública palesa , ens hauríem de fixar més en els autors que han descrit amb més realitat el passat més present de la nostra història .
L´ altre problema és que comencem a etiquetar també als escriptors ....  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada