divendres, 24 de setembre del 2010

15 festa de la Verema del Bages



Ningú ho hagués pensat , al 1995 quan tothom estava arrencant vinya gràcies a les subvencions de l´ UE , que el món del vi estaria com està ara . Ningú , ni aquests que tenim de president del consell regulador de D. O . , el seu pare ja havia escampat a tort i a dret aquell vi que en deien de " polvos "  , i estranyava molt no trobar a qualsevol tenda de queviures en una postada les maleïdes 3 erres . Ningú , ni aquell que va passar de la Cambra a la cúpula de Caixa d´ estalvis de Manresa per acabar ser engolida per una fusió freda , tampoc suposo que va tenir en compte l´ evolució del sector viti vinícola . Suposo també ,  que deu ser difícil escollir estratègies i directrius econòmiques quan estat assegut en segons quina cadira , calenta sobretot , i tal com abans no hi havien directrius europees ,  que moltes vegades i sobretot en l´ aspecte agrícola i ramader s´ ha demostrat que s´ equivoquen , et marquen la direcció a seguir , potser i amb molta anterioritat si s´ hagués treballat en l´ aspecte proteccionista i en els fonaments principals de l´ economia que sustenta  la societat que ens representa , igual no estaríem buscant els perquès d´ aquesta funesta crisi . 
Tots hem d´ estar contents que al poble d´ Artés es celebri una festa d´ aquest tipus , tothom té o ha tingut algú de la família vinculat a la pagesia o a la ramaderia i ens recorda , sobretot ,  de les arrels que provenim ,  fent-nos sentir plens de vida tornant a reviure el moment àlgid de la nostra població gràcies a l´ ingesta i elaboració del valuós caldo .
De fet i segur ,  en un primer moment , al 1995 , quan es va iniciar la festa de la verema  , la principal idea de la celebració de la festa fou la promoció d´un sector vingut a menys , incidint en la participació ciutadana i buscant el màxim d´ explotació possible de la festa , al principi la festa de la verema ja dedicava els dos dies del cap de setmana , llavors ens vam veure obligats a canviar el format , recordo que els primers anys coincidia la Fira de Sant Miquel de Santpedor ( també nova per cert ) , i de dos dies a un dia , la gent no acabava de participar plenament en tot el cap de setmana . Aquests canvis , i potser l´ implicació de les autoritats i dels cellers han fet que la festa sigui un punt de referència i arribarà a la quinzena celebració . Això de totes formes no implica que hi hagin coses que s´ haurien potser de rectificar  , sobretot en quan a la transparència econòmica de la festa en sí , i potser un nou canvi de rumb pel què fa a la rotació de plaça pel què fa a la seu de celebració . L´ any passat ja vaig estar parlant amb gent sobre aquest tema , de fet , molta gent es resigna al canvi de plaça , potser per què Artés és la població reina pel què fa a cellers i bodegues , i no entendríem el per què de celebra-ho en qualsevol altre població representativa amb passat viti vinícola . Pel què fa a l ´ aspecte econòmic , hi ha partides de dubtosa procedència , i molts ens hauríem de preguntar , que si ja l´ esperit inicial de la festa fou la promoció econòmica del sector i per conseqüent la població , com és possible que el ciutadà d´ a peu hagi de carregar amb una despesa que directament aporta el mateix contribuent per què en tregui rèdit econòmic el sector privat . L´ any passat ja vam poder veure tics pel què fa  a la posada en escena dels tiquets de degustació , com és possible que per segons quin vi ( Matacans del celler Solergibert ) s´ haguessin de donar dos tiquets ? , amb anterioritat , ni cellers amb reconeguts vins ( el magnífic 3.9 d´ Abadal , al mateix Chardonnay d´ Abadal , o el mono varietal  d´ Oller del Mas ) no han fet efectiva aquesta pràctica , i aquí em trameto a veure  la balança d´ ingressos i despeses pel què respecta als tiquets dels cellers exposats .
La celebració de la festa de la verema ens hauria d´ aportar estabilitat econòmica , que aniria acompanyada de l´ estabilitat emocional   i al final en faria aconseguir l´ estabilitat total de la festa en sí . Aquesta estabilitat l´ han d´ aconseguir tots els actors que dinamitzen l´ aspecte institucional de la festa , però amb una total implicació de tothom , acceptant la realitat dels temps i escoltant els principals protagonistes de la festa , que són mútuament i recíprocament importants , com els cellers i el públic potencial .
Espero que tingueu una bona festa de la verema i que demà mateix ja gaudiu de la celebració del 75è aniversari de la primera verema al celler cooperatiu d´ Artés .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada