dilluns, 6 de setembre del 2010

Festa Major Vs. Festa Major Alternativa

El dijous com un Pepe , després d´ haver sopat amb la Carme i d´ haver col·locat el Joan amb la tieta iaia , vam anar com sempre els últims anys al ja tradicional Kinto a la fresca de l´ ateneu , aquest any ni el David Cervantes ni el Kamatxin m´ han reclamat per fer la prosaica feina de cantar-ne un ficant-nos amb Déu i sa mare , inclosos nosaltres , sí  ,  nosaltres  mateixos .
La Festa Major , arriba , i no sé per què , i més aquí Artés , com una forma d´ escapar i de fugir del poble . Com no passa en d´ altres poblacions , com Sallent per exemple , on la gent sempre és al carrer , les dinàmiques partíceps dels vilatans s´ han anat esmorteint , i d´ altres vegades guanyant , en funció del corrent d´ opinió , o del procés participatiu en què la persona es situa en el moment que viu en la societat .
Però bé , i per no entrar en la mateixa rutina de la Festa Major , i per també anar una mica més enllà del què el meu amic Víctor Picapoll ha escrit al seu blog , http://visibilidadvariable.blogspot.com/ , seré una mica més crític , més encara , i també mostraré o intentaré explicar que les dinàmiques diferents acaben essent les mateixes .
Últimament , i amb molta seguretat , l´ oferta que ofereix les festes majors alternatives , superen amb escreix les de les festes majors convencionals . El cas de la Vila de Gràcia a Barcelona , on fa tres anys vam poder veure Ojos de Brujo , fa dos anys a Cheb Balowsky , o a Manresa , arriba a ser paradigmàtic , fins al punt de què el pseudo diari  comarcal es dediqui dos dies a proposar valoracions per incentivar el capital privat per tornar l´ hegemonia a la festa major convencional  .
El per què del triomf de les festes majors alternatives , crec que es deu en molta mesura , en la forma substancial d´ oferta diferent , lligada amb un pressupost auster , però també amb un fort component polític que no forçosament lligat a la població i als vilatans , no comporta cap tipus d´ impediment per fer gaudir a tothom de la festa .
La meva sorpresa aquest any és , que tot i veure el kinto a la fresca més ple de l´ història de l´ ateneu , amb infinitat de gent de tot tipus , la festa major alternativa d´ aquest any , ha perdut el component polític que potser tenia , o més ben dit de reivindicació , i ha caigut en les mateixes dinàmiques que tenen les festes majors convencionals .
Si l´ allau al ball de confetti durant l´ etapa de regidor d´ esports i cultura , amb Joan Saladich i la Baronessa , van servir per alguna cosa , actualment tots els actes de la festa major convencional són gratuïts , crec que l´ amiguisme , i la sintonia creada llavors amb el nou consistori , va fer decaure el per què de la festa major alternativa , tot i que fins l´ any passat , l´ oferta continuava sent prou atraient .
Potser el relleu generacional , o la precipitació d´ última hora , amb poc temps per organitzar una agenda , ha fet que el què sigui alternatiu hagi esdevingut una cosa , semblant ... ?
Bé , les raons són prou clares , l´ any passat vam tenir encara una xerrada sobre la banca ètica , on va venir un  directiu de Triodos Bank , aquest any , ja no hi ha hagut xerrada .
Bé , de totes formes encara ens queden dies per gaudir , i el què està clar que val més estar de festa major , que treballant al major .

1 comentari:

  1. benvolgut Satanàs,

    Evidentment la paraula alternativa és un eufemisme. La fesa major de l'ateneu és complementària i no pas alternativa, lluny queden les èpoques en que se la podia nombrar així. I com molt bé escrius, això es deu, més a l'amiguisme, al gran canvi que va patir la festa major amb l'entrada del ja àntic consistori.

    Ara bé, els mals actuals venen de una generació perduda, conformista, mancada de resposta, amb la sang d'orxata i cada cop més ignorants, que preferixen consumir, per molt merda que sigui el producte, que crear.

    El poder, en els darrers 10 anys ha fet molt bé la seva feina, i ha amançat a tota una generació i criminalitzat a tota una altra. Venen els socialistes com a resposta de la dreta, més l'argument polític d'aquest és que el nombre de mossos durant el seu govern s'ha triplicat.

    En fi, és un mal de la societat del qual l'ateneu no se'n escapa. Jo escolto la gent que diu que ja vindràn temps millors, però sovint em costa no enriurem-en a la cara.

    ResponElimina