dilluns, 14 de novembre del 2011

I encara més

Sovint dintre de les propostes dels partits polítics no saps veure gaire bé què és el principi i la finalitat del què ens trameten amb frases i eslògans . Però al final si busques i t´ apassiona la política acabes veient que els que la practiquen ho fan amb una altre finalitat . És el cas de les diputacions , la proposta pels part dels grans partits és ambigua i a vegades contradictòria entre membres del mateix color polític .
El què ara escriuré és un redactat íntegre d´ un article del diari " El País " d´ avui mateix , al qual també hi faig la meva traducció i l´ inserció d´ alguna estigma  evident , http://www.elpais.com/articulo/cataluna/Diputacion/paga/1640/euros/mes/asistir/22/minutos/pleno/elpepuespcat/20111114elpcat_3/Tes : 
La diputació paga 1640 € al mes per assistir a 22 minuts de plé :
Aquestes dietes se sumen a les que ja cobren els regidors als seus ajuntaments .
Ivanna Vallespin , Barcelona 14/11/2011
Plens a corre cuita molt ben pagats . Això és el què succeeix als plens de la diputació de Barcelona , on alguns càrrecs electes arriben a cobrar 1640€ per un plé que pot durar tan sols 10' com va passar el mes passat . De mitja , aquest any , les sessions plenàries de l´ institució ( sense comptar amb la sessió extraordinària de constitució de la mateixa , al juliol ) han durat 21,6 minuts .
La dieta de 1640 € per assistència no la cobren tots els diputats , si no sols els que reben el sou d´ una altre administració .
Els càrrecs electes i funcionaris  ( alcaldes , diputats i regidors ...) només poden cobrar , per llei , un sou públic , que per norma és el més elevat  . De forma complementària reben dietes pels seus càrrecs en d´ altres administracions , organismes públics i d´ altres tipus de representacions .
Assistir a un plé de la diputació és d´ allò més alliçonador , no és com en un plé d´ un pobre ajuntament on un debat pot arribar a ser calorós , asfixiant i comprometedor , i a on s´ allarguen fins a altes hores . Els plens de la diputació són l´ anti tesi de tot això . En la sessió del mes d´ Octubre es va llegir l´ ordre del dia i una declaració institucional a favor del corredor Mediterrani . I ja està ! . El plé va durar 10 minuts . " Uy , i aquest plé va ser dels llargs ! n´ hi ha que són més curts !" comenta un alt càrrec de dita institució . Per aquesta breu assiténcia , ( els grups rarament intervenen ) , els diputats amb dedicació exclusiva , que són 21 de´ un total de 51 , cobren 1640 € .
Vàries fonts consultades de la diputació obvien comentar l´ import i argumenten que els plens són un pur tràmit . " El  treball real es fa a les comissions de treball " , afegeixen . Per assistir a dites sessions mensuals els diputats provincials reben 460 € al mes , en total 2100 € .
A la diputació de Barcelona , aquesta camama la reben 21 diputats , que ja reben el seu sou com a regidor . Entre aquests figuren Jaume Ciurana o Joan Puigdollers , tots dos regidors de CiU a l´ ajuntament de Barcelona amb una nòmina que es baralla entre 75.300 i 98.200 € anuals .
Però és a les files socialistes on hi ha més diputats que cobren : 13 d´ un total de 19 . Entre ells alcaldes com en Manuel Bustos de Sabadell amb 81.600 € o el controvertit Josep Monràs de Mollet del Vallès , amb un sou de 65.000 € , i Jordi Hereu ( PSC ) o Jordi Portabella ( ERC ) , amb nòmines municipals de 56.400 € .
A Iniciativa només la regidora Elsa Blasco , cobra dietes , mentre que els sis diputats del PP que tenen dedicació exclusiva , i els quals els hi va obrir la porta de poder a la diputació per part de CiU amb sectors estratègics com el de cultura  , cobren entre 6.000 i 7.000 € al mes . Al final la diputació gasta uns 600.000 € anuals amb aquest tipus de dietes . La diputació de Barcelona no és un cas aïllat en el pagament de suculentes  dietes en l´ assistència a plens i comissions vàries . La de Girona no es queda enrera . Aquesta institució provincial paga als seus diputats sense dedicació exclusiva fins a 1.000 € per assistència als plens , comissions o junta de portaveus .Però estableix un tope màxim de la camama que es pot percebre anualment en dietes  per part de cada diputat :  40.000 € pels que formen part del govern provincial i 24.000 € pels que estan a l´ oposició . Dels 27 diputats que formen la diputació Gironina , 17 cobren aquesta prima .
Cas apart són les diputacions de Tarragona i Lleida , on gaire bé ningú cobra les dietes . Cal dir a favor ( ja , ja , ja )  que l´ import és sensiblement inferior al que paguen les seves dues germanes de Barcelona i Girona . A l´ institució Tarragonina tan sols dels 27 diputats , n´ hi ha sis que cobrin amb dedicació exclusiva , i en conseqüència poden cobrar un plus per assistència . Per cada plé al que vagin cobraran uns 520 € i per cad reunió de les comissions uns 400 € .
A Lleida les dietes encara són més reduïdes , només es paguen 130 € per plé i 65 € per assistir a la  reunió de les comissions de treball . L´ import molt menys atractiu només el rep un diputat . Els 24 restants tenen dedicació exclusiva ....

Quina vergonya ! llegir això és realment desesperant , què bé que ho van fer els partits polítics amb els seus càrrecs no electes després de les eleccions a la Generalitat . Exemples com el de Roger Genescà o el de l´ ex alcalde de Navàs , Josep Oliva ( amb el seu bonic llegat de sentències en contra de l´ ajuntament ) , són exemples clars de com re col·locar al teu cercle més proper . Tenim més exemples en tot el ventall i espectre polític . És just ? És necessari ? Per què tanta cobdícia ? .
Demà , i a sobre , haurem d´ aguantar a Josep Vives al centre cívic , lliçons de com retallar i com untar-se vaselina lentament .     
    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada