divendres, 28 de gener del 2011

POUMS , PAMS i NNSS

El dissabte que el Grup Unitari anunciava el seu programa a la ciutadania , en un dels seus 5 punts de reflexió i proposta , mencionava la necessitat de crear un POUM , per salva guardar , protegir o condicionar el pròxim creixement del poble d´ Artés . En el seu moment aquí a Artés es va fer una reunió informativa el 29 de Novembre de l´ any 2007 organitzada per ERC  , i on va venir un  expert i assessor a la secretaria de dit partit a nivell urbanístic  , el senyor Santi Valls , on es proposava un nou POUM per el poble d´ Artés promogut per la ciutadania .
La clau per segons quin , o no , està en el punt de vista  de modificació d´ unes normes subsidiàries obsoletes , i que perduren des del 1987 on va haver-hi l´ últim gran moviment pel què fa a urbanisme .
La pregunta és maliciosa , i la voldria fer amb tot el sentit comú , ja que encara que nosaltres i d´ altres no hi siguem d´aquí a 25 anys , serà possible tot i fer un nou POUM preservar l´ identitat d´ Artés com a poble ? .
D´ entrada , i vist el poc èxit que ha tingut els moviments per què el ciutadà en surti beneficiat i no l´ especulador , hem pogut veure en diferents mandats de diferent signe polític que el beneficiat sempre ha estat el mateix , i el perjudicat també . Si poséssim exemples en l´ última gran obra feta a Artés per aconseguir una millora a nivell de qualitat per al ciutadà , veuríem que l´ inversió feta , i gràcies al Pla ZP , és la més gran feta mai a Artés per arribar a aconseguir una millora d´ un servei obsolet de clavegueram , però que al mateix temps ha de créixer per  la demanda i construcció de nous edificis d´ habitatge en la segona arteria del poble .  Per això i sempre des de l´ interès com a ciutadà m´ agradaria saber si el pròxim POUM ens podria preservar  l´ identitat com a poble , ja que en d´ altres llocs de la comarca , i gràcies a ajuntaments convergents sobretot , i també d´ altre signe polític , han aconseguit perdre , com St. Fruitós , aquesta dita identitat peculiar  . Millor dit , independenment del signe polític en l´ ajuntament governant , és possible que el poble en surti beneficiat en quan a qualitat de vida ? .
Em sembla una hipocresia absoluta  reconèixer que les polítiques fetes des del sector municipal aconsellades pels benefactors fàctics siguin les millors , a Artés en tenim un bon llegat : Pisos de La Caixa , Conilleres , i d´ altres que encara no s´ han efectuat , com el Pla dels Roquinyons  , i si s´ han efectuat han deixat un rastre de misèria , la mateixa actuació a l´ antic molí d´ oli del Sindicat  .
Possiblement en èpoques de malura el millor és proposar plans i actuacions d´ austeritat , el gran què per a mi  radica en el fet de no haver estat abans en la previsió . I per això em xoca encara veure segons quins moviments urbanístics a la nostra població . Està clar que a ningú li agrada tenir un edifici fantasma al mig de població , amb anterioritat s´ ha permès , com en l´ actuació abans esmentada de l´ antic molí d´ oli i oficines del Sindicat . Ara per això continuem tenint els mateixos edificis , ja no són fantasmes per què estan acabats , amb grans rètols d´ ES COMPRA , o ara més ben dit ES LLOGA , com en el cas del Passeig Diagonal , però alguns encara , fins i tot es permeten el luxe  d´ activar-los fa tres setmanes com l´ edifici de davant del Restaurant el Punt  , i tot per què en algun moment a algú li va interessar moure fitxa per treure´n un bon rèdit econòmic . D´ altre forma també podem veure que d´ un simple solar de merda se´n poden treure vivendes de protecció oficial , tot i que la demanda hagi baixat sota mínims , però se suposa que algú ha d´ enterrar molt diner negre encara , i així de rebot també reformem una àrea que encara no té delimitació alguna sobre ratlles tot i que pot comportar problemes d´ aigües freàtiques i pluvials als veïns . La nova construcció de pisos , i la reactivació dels ja començats al carrer Rocafort a l´ alçada de la benzinera estan provocant un moviment de terres , juntament amb la nova construcció de l´ escola pública que aporta les terres sobrants a dit descampat que compren des de la benzinera fins al final del carrer La Pedrera ,  fa que l´ antiga llera del torrent ja assoleixi el mateix nivell pràcticament que els del carrer .
Aquesta nova zona d´ actuació , no delimitada ni estructurada en situació pot comportar molts problemes per als veïns que hi resideixen actualment , és possible actuar amb conseqüència i tornar al projecte que va proposar el Ton Plans en un programa de Fira ? .
Impossible , ni POUMS , ni PAMS , ni modificació d´ NNSS , l´ interès d´ uns pocs sempre marca el destí de la majoria .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada