dimarts, 27 de setembre del 2011

16a Festa de la Verema del Bages

Hi ha coses que ens ancestralment ens han identificat de forma individual però què al final fent-ho de forma comuna , ha esdevingut una senyal d´ identitat del nostre territori . En aquest cas el cultiu de la vinya i la cultura del vi ens ha acompanyat socialment i econòmicament des de fa molt de temps i des de no fa tant . L´ economia productiva al voltant de la vinya ha marcat una època dintre de la nostre història com a poble , la decadència i la busca de la subvenció sense pensar en el futur també . Però no cal renunciar al passat ni als errors per saber que la vinya forma part de la nostra vida i que és molt difícil no associar la nostra comarca , el nostre poble al preuat caldo i tot el què l´ envolta .
El nostre poble , ni el nostre consistori , ni les persones que van tenir la brillant idea de crear una festa com la de la verema van haver de fer com a d´ altres pobles on l´ anacronisme identificant de la població queda en entredit i més aviat ratllant el ridícul . És normal que associem Navarcles a les fonts i al´ aigua o a la fira de la castanya que s´ hi celebra ? . És normal que associem St. Feliu de Codines a la carbassa , o al magnífic niu d´ àguiles que tenen o la seva proximitat immediata a St, Miquel del Fai ? .
El pergamí  de propaganda que moltes vegades s´ ha volgut buscar per donar sortida econòmica a les àrees d´ influència comarcal a través de la localització pròpia d´ un producte , degeneren el l´ invenció pròpia de les mateixes persones que promouen l´ instint de creació i de supervivència de l´ infesta quantitat de fires del nostre territori .
Per sort , Artés , i la comarca del Bages té una identitat pròpia molt marcada , ningú podrà discutir la seva tradició viti vinícola , ni el terme grogui estès mundialment i lligat a l´ aiguardent . Però , això no significa que la funesta subvenció de la festa , per la qual se ´n treu un bon rèdit econòmic per part de les caves i bodegues , encara que l´ indirecta participació de la gent creï  i generi riquesa ,  sigui ben vista per part de tots els components social que formen la nostra petita societat .
L´ Expobages es va suprimir com a fira l´ any passat  per part de l´ ajuntament de Manresa per què tenia un dèficit que ratllava els 18.000 € . La 14ª festa de la verema va ratllar els 17.000 € , la 15ª ni ho vull saber . Cal estar de peu dret i poder dir que no podem renunciar a aquest fira , l´ història ens ve lligada a ella , però hem d´ intentar buscar noves formes de finançament de la mateixa per no recaure en errors d´ altres consistoris que han fet la vista llarga en tot . I sobretot , cal recordar a la mateixa gent que fa un any darrera eren crítics en la gestió anterior , no han variat ni un punt en la celebració igual de la festa .
Les partides de despeses s´ han de re conduir , sobretot en la de l´ espectacle de Gog i Magog , més avorrit que el cagar , igual que cada any i pel qual paguem sumats al so +equips+activitats uns 14.000 € . Hi ha d´ altre partides que ja són per mirar amb lupa ,  i si realment la comissió de la festa ens oferís la contabilitat de la festa en sí en exercici de democràcia , se li pujarien els colors   .
De fet i per contra , arribarem una altre vegada a la celebració de la festa , hi haurà bodegues que saltant-se l´ esquema demanaran més tiquets de compte , les parades estaran subvencionades , l´ espectacle final serà el mateix , i la festa també la pagarà el contribuent una altre vegada .
La propaganda als mitjans de comunicació per justificar la retallada queda en entredit , quina és la veritat i a quan ens costa realment una festa local d´ àmbit comarcal ? , http://www.regio7.cat/bages/2011/09/27/festa-verema-pateix-tisorada-surt-intacta/167726.html . 
Jo si que ho sé , però no ho puc publicar . Si no m´ ho demaneu és clar ....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada