dimarts, 20 de setembre del 2011

Bolets

Els que hem estat criats entremig del medi salvatge o a pagès , com dirien els pixapins , que ja consideren l´ odiada Manresa com a muntanya , sempre tenim el neguit proper del canvi d´ estació que marca la benvolguda busca de bolets . El dia d´ avui  gairebé es marca al calendari com a canvi d´ estiu a tardor , l´ estació més odiada en la posteritat i a la qual els refranys sempre auguren males passades o traïcions . A mi tampoc m´ agrada el canvi d´ estació , i encara menys el canvi d´ hora , però al final el què ens queda aquests últims anys és la quasi invisible  percepció en la què les estacions passen d´ una a l´ altre amb una abrupta alteració de la temperatura no recordada per a molts . De fet , un pobre llumillu com jo , d´ aquells que s´ apunten totes les coses a l´ agenda d´ entrenament  , ha pogut veure com l´ allargada ombra de l´ estiu entra en els darrers últims anys fins a la segona setmana d´ octubre , d´ altres fins a la primera , la bonança és la tònica , i el canvi brusc de temperatures normalment ve acompanyat de pluges , boires , i demés impertinències meteorològiques , que fan que ens tornem una altre vegada com som sempre , no hi ha res del temps que ens agradi .
Aquest any per això , els que estimem de debò anar a buscar bolets ens esperem una temporada dolenta si la cosa no canvia . Ja feia temps que no ens en recordàvem de què hi havia anys que no trobàvem res ... Això , acompanyat de la connivència que tenen els mitjans de comunicació i els interessats rapinyaires amos de la restauració pre pirenàica i pirenàica , llençant afirmacions com la del telenotícies vespre del dissabte al migdia , on encara donaven als pixapins marge  de millora per la caça del miceli . En Carles Peris es va atrevir a dir dintre del telenotícies del migdia del cap de setmana passat , que de les 154.000 Tones recollides l´ any passat , aquest any encara era possible recollir-ne 84.000 Tones . Tot això acompanyat de les conseqüents imatges de les infames parades de Cal Rosal , això sí , aquest any la noia que va sortir parlant va dir la veritat que els periodistes no van poder dir : no hi ha bolet !!!! .
Si la setmana passada assistíem a la publicació del Patufet on es comentava el vallat i el pròxim pagament en un bosc de St. Llorenç de Morunys per part del propietari , i al cap de tres dies veiem la propaganda generada per la 25anysdecagadesaTV3  , ens hauríem de començar a fer segons quines preguntes per part de molts dels què ens interessaria preservar el medi ambient i la barbàrie humana gràcies a la propaganda interessada dels què en treuen rèdit econòmic sense pensar en el què queda realment al mig del bosc . La gestió dels boscos , quina quantitat de boscos pertanyen a mans públiques o privades , o anar més enllà  i fer-nos preguntes sobre les fórmules de pagament en boscos mancomunats o de propietat municipal que ja existeixen a d´ altres llocs , potser farien variar la també especulativa busca del preuat boletus edulis , i tot el què l´ envolta .
Això serà de difícil tasca , potser al final ens faran pagar per anar fins i tot a la platja , hem de comprendre que Catalunya és un excel·lent laboratori per la resta de l´ estat , i mentre esperaré les desitjades pluges per poder agafar la cistella , i acompanyat del Musta i el meu cunyat Manuel , tornar a gaudir de l´ indescriptible plaer de trobar el què trobes .http://kicocasadevall.blogspot.com/2010/10/primera-i-segona-incursio-de-la.html
   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada