diumenge, 21 de febrer del 2010

Didàctica Municipal

El Passat dimecres 1o0 de febrer en aquest mateix blog us parlava del programa de 30 minuts de TV3 on ens explicava didàcticament el què no s´ ha de fer per tenir unes arques municipals plenes de teranyines . En aquest mateix programa se ´ ns explicava com l´Ajuntament de Roda de Barà , el primer de tot l´ estat Espanyol en presentar una ERO Municipal , no es podia fer càrrec de totes les despeses d´ un municipi que fluctua en població d´ hivern a estiu amb una diferència de fins a 15.000 habitants . Igualment en contraposició ens posava l´ exemple de l´ Ajuntament de Pinós ( al Solsonès ) on una minsa població s´ oposava a l´ ubicació d´ un gran dipòsit de deixalles , deixant de banda els grans avantatges que l´ administració accediria per al municipi per dita ubicació . I així també posava l´ exemple del poble dels Hostalets de Pierola , a l´ Anoia , on un gran magatzem de deixalles deixa una gran quantitat d´ ingressos municipals al consistori però que l´ alcalde mateix que el va promulgar i acceptar qüestionava el futur de dits ingressos per a mantenir els capritxets de la població : escola de música de primera . pavelló de primera , parcs de primera , etc ...
Quan en el seu moment el consistori d´ en Josep Candàliga i Mª Crusellas es van veure absorbits per ja una gran bola de neu que havia començat l´ anterior consistori de CiU , podien haver frenat o disminuït la greu voracitat de les empreses constructores que van conquerir el poble . Després de que algú cuidés meticulosament de tapar la pintada a la que feia al·lusió molt explícitament de com era el poble a la pujada del Canet hem passat a veure obres que semblen el desenvolupament de la pel·lícula The day after  . I així fins a l´ acumulació de cartells en edificis anunciant lloguers o compres a dojo .
La reflexió del ciutadà hauria de ser ferma i contundent , i a més després de veure que aquestes coses ja han passat al poble , el mateix edifici del costat de les antigues oficines del Sindicat van estar , quants anys abandonat ? , el mateix solar del pelotazo davant de l´ escola Vedruna on ara s´han edificat pisos de protecció oficial , quans anys va estar derruït i vallat ? . Així doncs també ens podem esperar que tots aquests edificis  del Passeig Diagonal on s´ anuncia compra / o lloguer s´ estiguin així molts anys , potser si segueixen el consell del Banc d´ Espanya la setmana passada que deia que s´ havien de baixar fins a un 21% el preu per tornar a tenir mercat igual els cartells cauen per si sols . O què passarà amb els edificis fantasmes de davant del restaurant Al Punt  , o el de la cantonada de Ca l´ Aguatzil al Carrer Catalunya , o el magnífic edifici d´ entrda per la Carretera de sallent al costat de casa del Sr. Camacho ? .
El més curiós encara és poder veure com un Consistori Municipal vol dur a terme obres encara com l´ urbanització dels Roquinyons , parada per cert per què l´ empresa Cots i Claret no pot costejar el milió d´ € que li demana el Consistori , fa riure , podrien demanar-li al Prenafeta o al Macià Alavedra , ells el van aconseguir ràpid . 
Deixant de banda el finançament obtingut fins al moment , gairebé em posaria en mans del gran economista municipal Joaquim Solé Vilanova , i més veient el panorama que se´ ns ve al damunt . Jo no vull ser catastrofista però després de veure el desorbitat pressupost del Passeig Diagonal , els 44.000 € de despeses de la festa de la Verema ( 1600 € d´ aquests en flors ) , 1300 € per la gestió de la barra al ball de confetti ( en benefici per una entitat de Sallent per cert ) , 700 € en bocates , pizzes i carajillos al torneig de Volei Platja , 180 € en un sopar per a 3 La Guàrdia ( amb Ibèric i bacallà confitat ) , 61.000 € per tenir " net " el poble , i anar sumant per obtenir al final una resposta en el Ple Municipal de  Le Subtil dient  : ja us donaré una resposta en el pròxim Ple , denota molt del to de restricció que ha de tenir el contribuent però que no té de cap manera el gestor de la població .
Quin futur ens augura l´ entès , bé , l´ economista Santiago Niño Becerra , en l´ article a pàgina del passat dimarts 16 de febrer al diari El País ens ho pintava encara més malament , aquest any serà l´ any del forat negre total i a sobre any d´  eleccions . Recordeu , cal que la memòria no sigui selectiva , us ho vaig dir en el seu moment , el què vols recordar ho oblides i el què vols oblidar ho recordes , i les eleccions serveixen per alguna cosa .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada